Sfintele Taine

Vă supunem atenţiei o scurta incursiune in Tainele Bisericii, într-un cuvânt de învăţătură rostit de IPS Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului:

” Hristos a creat Biserica, acest Trup al Sau, in care El este Capul, iar noi suntem madulare, si pe care El a sfintit-o cu scump Sangele Sau.

Si a lasat in Biserica 7 mari Taine, 7 lucrari sfinte, sursele prin care noi primim harul lui Hristos. Iar unele din aceste Taine le-am primit inca din pruncie, si acestea sunt: Botezul, Ungerea cu Sf. Mir si Euharistia. Copilul care s-a nascut din parinti trupesti, prin afundare in apa botezului, moare si inviaza impreuna cu Hristos, se naste la o noua viata in Hristos. Prin Mirungere se intareste in aceasta viata in Hristos. Ungerea se face cu Sf. Mir, pecetluindu-se principalele organe ale simturilor, functii ale trupului. De exemplu, se pecetluieste mintea, vederea, simtirea, vorbirea, auzul, prin ungerea cu Sf. Mir a pieptului, mainilor, picioarelor etc. Aceasta este intarirea in viata in Hristos. Ce inseamna lucrul acesta? Deci, noi avem nevoie de harul lui Dumnezeu ca sa putem castiga mantuirea, dar pecetea aceasta a harului o avem de cand suntem mici, ramane doar ca noi sa vrem sa o punem in lucrare. Ori de cate ori ne facem semnul Crucii, noi reactivam, refacem, reaprindem aceste peceti ale Sf. Duh.

Impartasania, taina cea mai importanta:

A treia Taina este Taina Impartasaniei. Ea e cea mai importanta. Hristos, pentru a-L simti real, prezent cu noi, a luat painea, vinul, doua elemente care sunt cele mai apropiate vietii noastre. Nu putem trai fara paine. Dar, in acelasi timp, painea nu o luam de oriunde; paine se pregateste cu mult efort, in ea punem toata dragostea noastra, in paine suntem reprezentati noi… Si atunci Hristos a luat aceasta paine si a zis: „Acesta este Trupul Meu”. A luat bautura aceasta, care este specifica omului si care are semnificatia deosebita, si a zis: „Acesta este Sangele Meu”. La fiecare Liturghie Painea si vinul se prefac in Trupul si Sangele lui Hristos.

Hristos a zis (Ioan 10): „Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica. Cel ce nu mananca Trupul Meu si nu bea Sangele Meu, nu are viata vesnica”. Iata, aici se vorbeste, cu necesitate, si de a III-a Taina, Spovedania. Prin aceasta Taina venim si plangem in fata lui Dumnezeu pacatele noastre, pentru a primi iertarea. Iar dupa ce primesti dezlegarea, te apropii de Sf. Impartasanie.

Alte taine

Mai sunt si alte Taine: Taina Maslului, savarsita in special pentru cei bolnavi, care se face prin ungere cu untdelemn. Iar cand tineretea isi prinde si ea responsabilitatea, si doi tineri doresc sa intemeieze o familie, aceasta se face prin Sf. Taina a Cununiei. Taina casatoriei are o valoare foarte mare, pentru ca cei doi vin in fata lui Hristos si-si unesc pentru vesnicie dragostea lor. De aceea, a doua casatorie e considerata ca o ingaduinta, nu li se mai citesc rugaciunile si bucuria nu mai e aceea de la prima casatorie.

Mai e Taina Preotiei, taina deosebita, pe care Hristos a dat-o prima data Apostolilor, iar ei au hirotonit episcopi. Avem, in acest sens, marturii din Noul Testament, de la Tit, Timotei, care au fost primii episcopi hirotoniti de Sf. Pavel, iar episcopii au hirotonit preoti, si de atunci, de la Apostoli pana azi, printr-o randuiala frumoasa, sunt hirotoniti in continuare preotii.

Prilejuiri de mijlocire

Tainele Bisericii sunt izvoare de har, prin care Hristos ni Se impartaseste necontenit, ca Dumnezeu si Mantuitor. La indemana noastra este daca si noi dorim sa avem parte de aceste mari daruri pe care El, Bunul Dumnezeu, ni le lasa inca drept mijloace sa ne apropiem, sa ne unim cu El.

Faca Bunul Dumnezeu ca fiecare dintre noi sa ne regasim, inca in trup fiind, de-a dreapta Sa, avand ca binecuvantare si mijloace pe calea spre El, Sfintele Taine!”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s