Cum să ne creştem copiii

Cum să ne creştem copiii

Recomandăm tinerilor părinţi citirea cărţii din link-ul de mai sus, autor Danion Vasile. Vor putea găsi aici rugăciuni folositoare la diferite trebuinţe, îndemnuri şi sfaturi de comportament şi atitudine în diferite încercări şi situaţii de viaţă.

„În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe cărţi şi articole despre educaţia religioasă a copiilor. Se poate spune că ele constituie o mică stavilă faţă de curentele care încearcă să îi transforme pe copii şi pe tineri în nişte robi ai patimilor şi ai iubirii de sine. În timp ce diavolul născoceşte noi şi perfecţionate mijloace de atragere a copiilor pe căile pierzării, părinţii creştini învaţă tot mai multe despre modul în care îşi pot călăuzi copiii pe drumul cel bun.

Nici un părinte nu poate spune că e un părinte perfect, nici un părinte nu poate afirma că este prea înţelept pentru a nu avea nevoie de astfel de cărţi. Problemele pe care le ridică educaţia religioasă a copiilor sunt atât de variate, încât ar fi greu de presupus că s-ar ajunge vreodată la epuizarea acestui subiect.

În ziua de astăzi, când preţul cărţilor este destul de ridicat, nu pentru puţini părinţi este un sacrificiu achiziţionarea lor. Dar acest sacrificiu trebuie făcut.

Aşa cum orice părinte se îngrijeşte ca hrana copiilor săi să fie cât mai sănătoasă, tot aşa ar trebui să se îngrijească şi de hrana duhovnicească pe care i-o dă. Şi aşa cum o bucătăreasă are grijă ca, atunci când găteşte, să pună cele de trebuinţă la timpul potrivit, fără a greşi cantităţile, tot aşa părinţii trebuie să ştie cât mai bine reţeta ideală pentru creşterea copiilor.

De fapt, este foarte greu de stabilit această reţetă ideală. Pentru că nici unui copil nu i se potriveşte în întregime reţeta care e bună pentru altul. Ceea ce unui copil îi poate fi de folos, la un moment dat, pentru altul poate fi dăunător. Mai exact, atunci când pentru unul e de folos o mustrare, pentru altul este mai de folos îngăduinţa. Cu toate acestea, chiar dacă detaliile variază, în linii mari ingredientele sunt aceleaşi.

Cartea de faţă încearcă să ofere câteva sfaturi care sunt de trebuinţă părinţilor care vor să îşi crească fiii pe calea credinţei.

Ideea principală este că nu există nici o posibilitate ca tinerii de mâine să fie curaţi la suflet şi la trup dacă nu vor cunoaşte de mici drumul virtuţii şi al evlaviei.

Numai aşa vor putea rezista ispitelor care vin de la fire, de la lume şi de la vrăjmaşul diavol. Cine vrea ca fiii săi să se mântuiască trebuie să înţeleagă că mântuirea nu se dobândeşte fără efort. Că numai dacă fiii merg pe calea cea îngustă ajung la mântuire. Altfel îi aşteaptă nu numai suferinţe trecătoare, ci şi chinuri veşnice.

Dar oricât de bun pedagog ar fi un părinte, nu este de ajuns să îşi pună în valoare arta educaţională pe care o cunoaşte. Ca să fie un bun pedagog ar trebui să ştie că principalul ajutor în educarea copilului vine dela Dumnezeu. Aşacum numai cel care se roagă este teolog, iar cel care nu se roagă nu poate fi decât un filosof care poartă în chip mincinos numele de teolog, tot aşa numai părintele care se roagă Domnului pentru mântuirea copiilor săi este un părinte adevărat. Celălalt, oricât de multe cunoştinţe pedagogice ar avea, rămâne un simplu pedagog şi se află departe de măsura părinţilor luminaţi de Dumnezeu.

Găsim în această carte rugăciuni pe care le pot rosti părinţii. De la „Acatistul Maicii Domnului, povăţuitoarea copiilor“ până la „Rugăciunea pentru copilul căzut în păcat“. De la „Canonul de rugăciune pentru mântuirea copiilor“ până la „Rugăciunea pentru copilul bolnav“.

Fie ca părinţii care se vor ruga cu smerenie pentru copiii lor şi îi vor creşte sub acoperământul Bisericii să se bucure împreună cu ei de darurile cereşti din Împărăţia lui Dumnezeu! ” (Prefaţă de Pr. Nicodim Jar)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s