Pictura interioară

Această prezentare necesită JavaScript.

Pictura Bisericii Buna Vestire Cristian este considerată o bijuterie a secolului al XVIII-lea, datând mai precis din anul 1790. Cea mai recentă restaurare a picturii interioare a avut loc între anii 2007-2010. Deoarece naosul a fost adăugat ulterior corpului principal al bisericii și din cauza unor restaurări defectuoase, pictura din această zona a bisericii este nouă, fiind realizată în frescă în anul 2010.

Din punct de vedere artistic şi tehnic, pictura originală în frescă de la 1790 şi 1805, chiar dacă prezintă o tratare mai simplistă, mai naivă, fiind o pictură de ţară, are o valoare incontestabilă. De aceea, conservarea şi restaurarea acestei lucrări a trebuit făcută cu înalt profesionalism, prin antrenarea mai multor domenii ale artei şi ştiinţei: conservare-restaurare; istoria artei; arhitectură; arheologie; inginerie; chimie, biologie etc.

Iconostasul este de zid şi pictat în frescă. Registrul superior îi prezintă pe sfinţii apostoli pe tronuri şi pe Mântuitorul Iisus Hristos Dreptul Judecător în mijloc. Iconografia şi repartizarea scenelor este tradiţionalistă, deşi ne aflăm la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi este caracteristică întregii zone în care au pictat zugravii din Mărginimea Sibiului. O particularitate o constituie tratarea iconografică a bolţii altarului. Aici se găseşte scena ˝Sfintei Treimi˝ în medalion, înconjurată de cete îngereşti. Tratarea acestei scene este de natură apuseană, fiind reprezentaţi Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Sfântul Duh, în chip de porumbel.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s