Parteneriat Biserică-Şcoală

Urmare firească a bunei colaborări dintre Parohiile Ortodoxe Cristian I  și II și Școala cu clasele I-VIII din comuna Cristian, la începutul lunii decembrie 2011, a fost semnat un Protocol de colaborare, elaborat și semnat de către dna. director  Daniela Ioana Sacarelis, părintele paroh Liviu Mujat şi părintele paroh Adrian Roman.

Sub motto-ul: „Învăţătura faptelor este mult mai vrednică decât cea a cuvintelor(Sfântul Vasile cel Mare)”, Protocolul are ca principal argument faptul ca educaţia religioasă a elevilor din ciclul primar şi cel gimnazial urmăreşte ridicarea nivelului de moralitate al societăţii, începând cu tânăra generaţie. Influenţele educative de la disciplina religie completează misiunea Bisericii, iar Biserica încununează informaţia oferită în şcoală şi, astfel, împreună cele două instituţii vin în ajutorul societăţii în ansamblu deoarece promovează valorile fundamentale: dragostea, prietenia, pacea, înţelegerea şi întrajutorarea între semeni.

Educaţia religioasă, se realizează atât în şcoală, dar mai ales în Biserică. Dacă şcoala oferă elevului informaţia, preotul împreună cu profesorul de religie şi cu toţi factorii implicaţi (familia) formează personalitatea moral-religioasă a elevilor. Biserica este spaţiul sacru unde elevul se poate convinge că ceea ce profesorul de religie îi oferă de la catedră sub forma unei simple informaţii, aici ea devine realitate.

Provocările societăţii româneşti actuale şi totodată a celei europene secularizate, obligă, atât şcoala, cât şi Biserica Ortodoxă – ca instituţie – să se implice direct în formarea şi educarea elevilor. Colaborarea sinceră dintre cele două instituţii poate schimba faţa demoralizată a societăţii româneşti din care facem cu toţii parte şi în mod implicit în sânul comunităţii din Cristian.

Scopul parteneriatului este promovarea tradiţiilor Bisericii Ortodoxe în rândul elevilor menite să ducă la revigorarea spirituală a comunităţii locale.

Între Obiective enumerăm:

  • păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice ortodoxiei;
  • formarea unor atitudini şi comportamente moral/creştine, practice aplicative;
  • însuşirea unor moduri de manifestare a credinţei prin gesturi liturgice;
  • implicarea directă în acţiuni culturale legate de marile sărbători creştine din timpul anului bisericesc.
  • consolidarea personalităţii elevilor la vârsta întrebărilor;
  • dezvoltarea capacităţilor de dialog constructiv între elevi şi preotul paroh.

 Grupul ţintă: Elevii Şcolii cu clasele I – VIII Cristian (ciclul primar şi gimnazial) şi toate grupele de copii dela Grădiniţadin Cristian.

 Planul activităţilor este generos şi include realizarea de momente cultural – artistice la biserică, întâlniri tematice cu elevii, profesorii şi părinţii, seri de poezie, vizionarea de filme educative cu specific religios, organizarea o dată pe semestru a unei seri duhovniceşti, organizarea de tabere tematice, de cursuri de alfabetizare, meditaţii ş.a.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s