Cetatea berzelor – de Rus Amalia

A fost odata o cetate mandra, intr-un tinut fermecat, numit Cristian. În această cetate trăia o împărăteasa pe nume Diana. Împaratul Johan era fermecat de frumusetea împaratesei sale. Cetatea avea o curte plină de flori si lucrurI frumoase,care îi placeau împărătesei  Curtenii îi ascultau și îi iubeau, ei erau mulțumiți și bucurosi, dar nu erau întrutotul împliniți pentru că ei nu aveau copii, desi îsi doreau foarte mult acest lucru. Ei căutau în sus și-n jos,în lung și-n lat, oameni care I-ar putea ajuta să-și împlinească dorința. Toată ziua se rugau să se întample aceasta minune.

Intr-o zi,a trecut prin fața cetății o bătrânică. Această bătrânică era cocoșată și abia mergea. Împărăteasa a chemat slugile numaidecât pentru a-i da câteva bunătăți. Bătrânica admira frumusețea cetății, dar și mai mult frumusețea împărătesei Diana. Aceasta îi povesti femeii despre faptul ca ea si împaratul nu pot avea copii .La auzul acestor cuvinte,bătrânica îi dădu imediat un sfat numai bun de urmat.

Împarateasa fu nevoită să călătorească peste nouă mări și nouă tări, pentru a ajunge In Pădurea Fermecată,de unde trebuia să aducă două pene,una albă sI alta neagră din cuibul berzelor.

Când împărăteasa se întoarse la Cristian, bătrânică o aștepta în fața cetatii. împreună cu împărăteasa, bătrânică făcu o lIicoare magică din cele doua pene.Timp de o săptămână, împărăteasa trebuia să ia câte o lingurița de licoare la amiază și la miezul nopții,pentru ca dorința sa-i fie îndeplinită.

Dupa o săptămână ,împărăteasa și împăratul au primit vestea că vor avea nu unul, ci doi copii. De bucurie, aceștia începură să plângă și căzură în genunchi în fața bătrânei, mulțumindu-i și promitându-i că vor avea grijă de ea mereu.

După aceea s-au nascut cei doi fii, cetatea era parcă și mai înflorItoare și toți oamenii se strângeau în jurul ei pentru a-i vedea.De atunci încolo,cetatea din Cristian a devenit cetatea berzelor .În semn de bucurie și recunoștință pentru nașterea celor doi fii.

Rus Amalia

Clasa a V-a A

(poveste alcatuita de eleva Rus Amalia cu ocazia deschiderii noului sediul al Bibliotecii Comunale Cristian – Zilele Culturale ale Jud. Sibiu – iunie 2014)

Reclame