Călătoria lui Cibin – de Bianca Moldovan

Călătoria lui Cibin

Era odată, demult, un tânăr voinic, frumos și curajos,  pe nume Cibin , care trăia într-un tărâm fermecat . El porni la drum să străbată mări și țări pentru a afla cât mai multe . Ajuns în Cristian , se întâlni cu multă lume necunoscută .

Cibin merse ce tot merse și ajunse la curtea cetății , unde trăia un împărat cum nu s-a mai întâlnit pe această lume . Împăratul avea o coroană cu diamante strălucitoare și prețioase, iar haina lui era roșie precum macii înfloriți .

Cibin spuse :

– Să trăiești , Măria Ta !

-Bine ai venit , feciorule ! Ce vânt te aduce la curtea mea?

-Prea – mărite , împărate , am venit să fac dreptate în lume !

-Ce ? Crezi că satul meu nu este destul de drept ?

-Ba da , dar parcă mai scăpă câte una .

-Uite , eu îți ofer o odaie , îți dau ce vrei   dar îți dau două zile să îmi demonstrezi că satul meu e nedrept !

-Bine ! Așa să fie , Măria Ta !

Împăratul îi oferi ceea ce îi promisese feciorului . A doua zi , Cibin  plecă să viziteze satul și  să cunoască oamenii. Pe drum se întâlni cu o bătrânică, pe nume Elisabeta . Se zicea că bătrânica dădea sfaturi bune, dar în același timp era și vicleană .

Cibin îi spuse :

– Bună ziua !

– Bună și ție , tinere !

– Am auzi că dumneata știi multe .

– Ei , ai auzit bine !

– Îmi poți spune și mie cu ce sau cum să îl conving pe împărat că nu este destul de drept poporul său ?

– Sigur , tinere ! Du-te în pădurea din deal și acolo îl vei găsi pe prietenul meu, Mago . El e un vrăjitor iscusit care  are poțiunea adevărului.  Dar, dacă nu te vei întoarce în sat până la apusul soarelui te  vei transformă într-un râu !

Cibin a început sa alerge fără a mai stă pe gânduri. Ajuns în pădure, a început să audă strigăte înfiorătoare. Se uită speriat în jur și  începu să meargă tiptil pe covorul de frunze uscate . Nu apucă să dea un pas și peste pădure se așterne o liniște tulburătoare ! În față lui apare Mago cu poținunea  magică în mână !

– Asta căutai , tinere , nu ?! spuse Mago .

– Da ! Te rog da-mi-o până nu apune soarele.

– Și ce ai de gând să plătești pentru ea ?!

– Uite, ia punguța asta cu galbeni !

Cibin luă repede poțiunea și începu să fugă disperat spre cetate . Pe drum se întâlni cu cele mai înfricoșătoare creaturi ale pădurii , dar   reuși să le învingă și să scape din pădure cu viață … Când  ajunse la poarta cetății soarele apusese deja . Iar viteazul Cibin s-a transformat într-un râu . Se spune că  râul Cibin înconjoară casele oamenilor pentru a-i apăra de nedreptate și minciuni .

Bianca Moldovan

Clasa a V-a

(poveste scrisa de eleva Bianca Moldovan cu ocazia deschiderii noului sediul al Bibliotecii Comunale Cristian – Zilele Culturale ale Jud. Sibiu – iunie 2014)

Reclame