Este în prezent în desfăşurare programul Culinar Cult, un parteneriat româno-francez, derulat în cadrul Complexului Naţional Muzeului  Astra Sibiu. Una din temele proiectului este cercetarea etnologică efectuată în 20 de localităţi din preajma municipiului Sibiu, constând în căutarea de reţete culinare din bătrâni. Acestea vor face obiectul unei cărţi de bucate ilustrată cu fotografii din timpul preparării unora dintre felurile de mâncare.

Şi comuna noastră se numără între cele vizitate de specialiştii Muzeului Astra, fiind chiar prima în ordinea efectuării cercetării pe teren. Identificarea gospodinelor cu experienţă în pregătirea de preparate tradiţionale s-a făcut cu ajutorul părintelui paroh de la Biserica Bunavestire.

Astfel, socăciţa comunei – doamna Angela Manciu, prescurăreasa – doamna Maria Ghişoiu, membra comitetului de femei – doamna Silvia Gligor au pregătit câteva dintre cele mai vechi şi cunoscute reţete din Cristian. Este vorba despre prescurile folosite la fiecare Sfântă Liturghie, hencles – o prăjitură cu influenţă săsească, plăcintă cu ceapă, toate coapte în cuptor de lemne pe vatră. De asemenea, au pregătit tradiţionala ciorbă de miel acrită cu macriş recoltat din curtea bisericii, produs pecific perioadei pascale, dar şi prăjiturele în forme variate, care se servesc iarna colindătorilor.

Cercetarea a constat şi in scurte interviuri cu alte persoane din comuna, a căror vîrstă şi experienţă de viaţă au permis redescoperirea obiceiurilor culinare ale înaintaşilor noştri.

Dacă sunteţi originari din Cristian şi vă amintiţi astfel de reţete, vă rugăm şi vă îndemnăm să ne scrieţi şi să ni le împărtăşiţi. Vă mulţumim!

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame