„ In Iordan botezându-te Tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te, şi Duhul, în chip de porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, Mărire Ţie! „

Tradiţia din Cristian este ca la sfârşitul Sfintei Liturghii, preoţii şi credincioşii ortodocşi din cele două parohii ale comunei, să se adune în piaţa din faţa Troiţei, lângă râul Cibin.

În procesiune, preoţii sunt precedaţi de tineri care poartă prapurii şi epitropii care duc Icoana Sfântului Botez.

Apa care urmează a fi sfinţită şi transformată prin rugăciune şi invocarea Duhului Sfânt în Aghiasmă mare, este pregătită din timp de către Juni. Aceasta este şi ultima îndatorire a Junilor cristereni din seria obiceiurilor de iarnă. Ei sunt şi cei care împart aghiasma celor prezenţi.

Reamintim că Agiasma mare se poate bea din ziua de Bobotează până la Odovania praznicului, adică timp de 8 zile, dimineaţa pe nemâncate. De asemenea, cu ea se pot stropi casele credincioşilor. Aghiasma mare se mai poate lua, recomandabil cu binecuvântare de la duhovnic, şi în alte zile de peste an, mai ales la vreme de tulburare şi încercare sufletească, ori ca mângâiere a celor care nu se pot împărtăşi.

Ascultând aici Troparul Bobotezei, care la noi a fost cântat de glasuri clare şi curate de copii, puteţi vizualiza mai jos imaginile zilei.

 La mulţi ani!

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Reclame